Vossakvann 'Teigdalen' i blomst

archangelica.no drives videre av Bi-O AS

F.o.m 2021 er archangelica.no et prosjekt i Bi-O AS, og salg av frø og planter skjer via nettbutikken.

Archangelica arbeider med sortsbevaring av to linjer av vossakvann:

Markusteigen‘: her har vi anlagt et felt på Sørbråten gård i Maridalen med ca 400 planter. Disse vil det gjøres streng seleksjon på i 2022, dvs at kun planter med helt fyllt stengel bevares, og det forventes frø i 2023.

Mæstad/Teigdalen‘: det er gjort seleksjon i et felt på Sørbråten (tettsted ca 2 km fra gården) med ca 100 planter i år, og disse produserer frø som vil være tilgjengelige i høst under forutsetning av at vi rekker å få på plass nødvendig godkjenning for å selge egenproduserte frø. Det er behov for mye avslarbeide for å få tilbake egenskapen fyllt stengel i denne linjen, så det kan ikke ventes veldig høy andel i plantene basert på disse frøene. De som handler frø er hjertelig velkommen til å delta i avlsarbeidet.

Når det gjelder relasjon til foreningen KVANN, som også har et arbeide mht å ivareta vossakvann, har Karl Aakerro i Bi-O vært aktivt involvert i arbeidet med dette for foreningen. Hans engasjement begynte imidlertid i 2015, før KVANN ble stiftet, og ledet til etableringen av dette uavhengige prosjektet archangelica.no. For å kunne fokusere på utviklingen av Bi-O AS, er det av kapasitetsgrunner nå bestemt at arbeidet fortsetter her og da som en del av helheten i dette selskapets utvikling med hovedbase på Sørbråten gård i Maridalen.

Legg igjen en kommentar