Frøutsendelse 2017

Vi er klare for utsendelse av årets frø av vossakvann. Status er:

Markusteigen: 6 planter i vår egen hage i Maridalen, 2 hos Christian Bonvik i Orkdal, 6 planter i privat hage i Kristiansand og ukjent antall ved Lier bygdetun. Det er denne linjen vi har å dele av i år.

Bordalen: Her har vi fått frø fra bestanden på gården Olde i Voss, kun nok til ett felt ved Ringebu prestegård.

Teigdalen: Her har vi fått noe frø fra bestandene i Teigdalen, Voss, men de er av dårlig kvalitet. Vi prøvedyrker disse selv.

De som ønsker å delta i bevaringsarbeidet med å etablere felt av vossakvann, får frø av oss, mot å betale porto. Vi ønsker at deltakerne:

 • lager kvannehage av kun én linje, og på en plass der det ikke er villkvann i nærheten (vi er usikre på om dette også bør gjelde sløke og annen angelika)
 • vedlikeholder bestanden med å luke bort planter med hule stengler
 • rapporterer og deler frø tilbake til prosjektet

NB! FRØENE BØR SÅES SÅ SNART SOM MULIG, OG I HØST! SÅ DET ER BARE Å GJØRE KLAR FELTET.

SEND OSS EN EPOST, SÅ TAR VI KONTAKT.

Foto: bi-O, 07.08.2017 Årets frøproduksjon av seks planter 'Markusteigen'

Én kommentar til «Frøutsendelse 2017»

 1. Jeg har mange planter av vossakvann (linje Markhusteigen). I år har jeg ca 2 l frø fra en plante med relativt fylte stilker.
  Denne informasjonen er lagt ut på Facebook:
  Denne vossakvannen står i hagen vår, og er ca 2 meter høy! Fjellkvann er vår eldste grønnsak (over 1000 år), og vossakvann er en foredlet form av fjellkvann. Den har mer fylte stilker og mildere smak enn fjellkvannen. Disse egenskapene gjelder det å bevare, derfor bør bare de beste plantene få frø!
  Det er mye vossakvann i hagen vår, og i år var det to flotte planter som blomstret. Den ene hadde veldig hule stilker (til venstre på bildet av tverrsnitt av bladstilk), og ble fjernet før den blomstret. Den andre hadde bedre fylte stilker (tverrsnittet til høyre), og masse frø som begynner å bli modne nå.
  Vi har mye kvann rundt omkring i hagen. Den spirer villig der frøene faller ned om høsten, gjerne med litt hjelp til å fjerne ugras og kanskje litt raking for å blande dem med det øverste jordlaget.
  Jeg synes stilkene smaker godt rå, gjerne med litt blåmuggost eller i salat. Stilkene smaker best om våren, og har en veldig fin ettersmak. Den kan tilberedes på mer avanserte måter også, eller bruker til snaps. Frøene fra planten jeg fjernet smakte også veldig godt.
  Litt systematikk:
  Kvann (Angelica archangelica) har to underarter. Fjellkvann (Angelica archangelica ssp. archangelica) og strandkvann (Angelica archangelica ssp. litoralis). Strandkvann smaker ikke godt (synes jeg og mange andre). Vossakvann er en foredlet variant av fjellkvann. Den kvannen jeg har i hagen har jeg fått av onkelen min (Jens Roll-Hansen), og den kommer fra gården Markusteigen på Voss.
  Du kan lese mer om kvann på nettet, f. eks her:http://www.rolv.no/bilder/galleri/medplant/ange_arc.htm
  Jeg sender gjerne frø fra kvannen min til de som vil ha!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *